Sunday, August 24, 2008

Боор ооруткан боор



Кыргыздар куйрук-боорду же казы-картаны кандай бааласа, француздар өрдөк-каздын боорун ошончо баалашат. Алардын деликатеси кайсы деп сурасаңыз "фруа грасс!" (froi grass) деп сыймыктануу менен жооп беришет. Эжигей (сыр), шарап, коняк, армагняк, шампан да албетте ушул катарда, бирок фруа граны чет элдиктер азыраак билишет, себеби кымбаттыгында да болсо керек (эң кымбат деген эжигейден кеминде эки эсе кымбат).

Кандай болгон күндө да, "бир чайнасаң май чайна" деген сөз каныма сиңип калган жаным, бул майлуу азыкты айрыкча жактырып калдым. Бирок ал кандайча алынаарын билгенден кийин, азыр эки ача ойдо жүрөм.

Көрсө, өрдөк-казды бир ай байлашат экен, нык тойгондо канаттуулар жем жебей калышат. Ошондо аларды күч менен тамактандырышат. Тактап айтканда, канатуунун оозун ачып туруп, жем тыгышат, ал да өтпөй калганда атайым бурама машина менен тыгып киргизишет. Ошентип семирген өрдөк-каздын боору май басып, 300 грамдан 1 килограмга жетет.

Кыргыздар мал сойгондо малдан кечирим сурап туруп сойчу дешет. Француздарда андай үрп-aдат тууралуу кулагым чалган жок.

Видеодо Дакстын жанындагы канаттуулар фермасы